Endeutament municipal

Fa pocs dies es publicava a la premsa l’endeutament dels ajuntaments dels municipis gironins, independentment de com s’hagin recollit les dades, i que s’hagin sumat ous amb garrofes, hi ha un fet evident: tots els ajuntaments estan molt endeutats. I la majoria d’ajuntaments de municipis turístics més.

Des dels grups a l’oposició municipal es buscaran responsabilitats i es culparà a l’equip de Govern per aquest endeutament. És evident que els equips de govern poden haver tingut una actuació més o menys encertada de la gestió pressupostaria, en la pressa de decisions i en l’execució d’inversions. Però això no és patrimoni de cap partit. Governi qui governi és clar que el sistema de finançament dels municipis turístics és insuficient. Tenim el deute a dalt de tot perquè les despeses que hauríem de dividir per 10.000 habitants les dividim per 1.000, però això no és el pitjor. El pitjor és que també rebem recursos només per aquests 1.000, i això acaba ofegant la tresoreria municipal.

Recordeu els 80, quan primer des del Govern Central i després des de la Generalitat s’enviaven reforços de seguretat per la campanya d’estiu. Era normal disposar en el nostre municipi d’una desena d’efectius amb dos vehicles durant tot el període. En els darrers 15 anys res de res. Qui ha hagut d’assumir aquest cost han estat els municipis, durant l’estiu molts hem hagut de doblar la plantilla, i així “suma i sigue”

Els partits de l’oposició poden continuar qüestionant la gestió dels equips de govern, però això no solucionarà la problemàtica de fons. Cal un nou model de finançament pels municipis turístics, perquè sense recursos serà complicat tirar endavant programes, ja siguin de CIU, del PSC, d’ERC o d’independents.


Aquest és l'escrit que el Grup Municipal CiU va publicar en el butlletí municipal nº 6 corresponent a l'abril de 2009.